Un an bun , cu senin !
sursa foto
... loc de desfăcut firul in patru şi de ţesut ... ce se mai poate ...
Nici o vorbă , nici un sunet , nici un zgomot ... iar alunec spre nuştiuunde .
- Spune ceva! Eu am fost data trecută la oră?Aminteste-mi de ceva de atunci , orice.
Liniste . Asteaptă să treacă , se va termina până la urmă . Şi eu ştiu că va trece , doar că trebuie să mă şi întorc şi nu ştiu cum şi nu ştiu unde şi-s tristă.
- Aţi fost , aţi explicat ceva , dar nu-mi prea amintesc , mă ajută un alt elev , inimos şi de obicei cel mai atent .
Sunt aici . Suntem mulţi aici .
sursa foto
Desprinse din tumult , se aciuau sub lumina caldă a lămpii , de unde le privea ca printr-un caleidoscop .
Unii spuneau că-i blazare , alţii că-i neputinţă , sigur se ştie doar că a rămas în camera de alături până la sfârşitul petrecerii şi că a plecat singur fredonând .
sursa foto
L-am întâlnit astăzi într-un magazin . Curăţa cu un mop podeaua de urmele înzăpezite şi din când în când întreba , zâmbind politicos clienţilor , dacă-i poate ajuta cu ceva . A fost un elev/dificil , la fel ca toţi ceilalţi din/clasă . Cu toată strădania şi înţelegerea unor/profi , cu toate presiunile şi ameninţările lor către alţi/profi , la sfârsitul clasei/a/XIII-a nici măcar unul n-a promovat în prima/sesiune .
- N-am nimic cu dumneavoastră , ba chiar sunteţi drăguţă , dar nu-mi place deloc ce/predaţi , nu mă interesează , mi-a explicat unul dintre ei de ce ora/era un chin pentru noi toţi .
Aşa-i , îl intelg . Nici pe mine nu mă încântă , doar că eu mă străduiesc să iasă ceva util din ce am .
- Dar ce disciplină îţi place ţie , măi , Aldescule ? l-a iscodit cineva .
- Româna .
- Româna ?! Cu profa aia care spune doar de rău despre voi ?! Nu ştiţi nici alfabetul ... [...]
- Da . Dar ştie să-şi ţina ora . Când ne spune vreo două vorbe de la obraz şi ne ia la mişto ... nu mai mişcă unul , muci ne face , la alţi profi e o gălăgie în clasă , nu ştiu să facă linişte şi să-şi ţină ora , şi-apoi chiar dacă nu citesc ce ne dă la ore , eu chiar am scris odată o poezie .
Acum ... şi datul cu mopul , respectarea condiţiilor de igienă , zâmbetul şi atitudinea amabilă faţă de clienţi ... sunt subiecte de la orele/mele ... dacă ar fi încercat să asculte şi să le dezbatem cu mai multă atenţie , acum ar fi fost şi mai departe sau tot aici ? Sau aici înseamnă departe ? Şi unde-s eu ?
Prelucrarea măsurilor/anticorupţie/cu/profii nu mi-a adus răspunsuri la vreo întrebare . Cu grijă , toate au rămas ca şi până acum , poate chiar mai apăsătoare sub povara discreţiei cu care trebuie rezolvate .
Părinţii/ îmboldiţi de scandalurile /aţâţate zilnic la TV , s-au prezentat în număr mai mare la/şedinţă .
N-am ceva spectaculos să le ofer , aşa că unii , veniţi pentru prima dată în cei trei ani de/liceu ai odraslelor să mă vadă , stau ţâfnoşi şi-asteaptă pe alţii să înceapă gâlceava .
Am teancuri de/lucrări de la mai multe/discipline . Le citesc fragmente . Demonstrez că/elevii nu citesc şi nu ascultă/lecţiile , nu stăpânesc încă operaţiile/aritmetice/elementare , se exprimă/greoi şi nu pot redacta un/răspuns , dar fură mult , copiind/unii de la alţii sau de pe Internet . O mamă/ameninţă cu un scandal mare fiindcă pe lucrarea/fiicei sale un/prof a scris "lucrare/identică cu a lui Y" şi i-a scăzut/nota . Le explic faptul că profii/nu se pot transforma în vânători de fiţuici/şi telefoane/ascunse între picioare sau pe sub haine , că trebuie să le acorde încredere şi să accepte aplicarea unor/sancţiuni , altfel nu se pot schimba lucrurile . O altă/mama o susţine :
- Dar acum ştiţi cum e ... fiecare cu norocul lui ! Aşa e-n viată . De ce să fie altfel ? Dacă se poate ...ce-ar trebui ?
Iar am rămas aiurea . Tot îi caut pe chip vreo urmă , un semn că-i altceva şi nu-i adevărat . Simt cum ceilalţi se uită la mine şi aşteaptă .
- Poate alţi părinţi , răspund sincer şi fără vlagă .
Apoi şedinţa continuă cu noroc în linişte .
Numai deştepţi ! Or fi mâncat mai bine . Eu n-am luat salariul încă , nu-mi arde de opinii sau compuneri . Văd doar ipocriţi şi stau cu gândul la rahat .
Sunt fonduri pentru pomeni/electorale , pentru "lustruit" clădiri , pentru tabere/şi/excursii ale tineretului/democrat , pentru spectacole "educative" cu diverşi "parasutişti" , pentru/vanghelioane "scoase" la preţ mic , pentru o mulţime de activităţi care nu deranjează niciun cetăţean onorabil , dar nu sunt bani pentru activitatea din/şcoli . Oricum şcoala/vieţii este cea mai importantă şi din fericire asta n-are nevoie de bani . De aia sunt atâţia deştepţi ! Norocul lor că s-au născut săraci !
Eu am nişte probleme de înţeles :
-fondul/de/pază ;
Nu se poate fără pază/asigurată de agenti/special pregatiţi , ar fi criminal , mai ales în/şcoli din zone ferentariene . De exemplu când am fost de/serviciu n-am contat în disputa dintre un părinte/venit să bată un elev/de-a.XII şi împricinatul , care vrea să devină antrenor/de fitness , dar care părea tare tulbure în ziua aceea . Doar matahala de agent a putut să-i ţina la distanta pe parcursul negocierilor .
Cum pot fi strânşi/banii fără constrângeri ? Există/asociaţie a/părinţilor , dar cum pot fi colectaţi/banii , fiindcă poveştile despre sponsorizări/şi/donaţii , despre contribuţii egale din partea fiecăruia ... ? Sunt foarte mulţi/părinţi care nu au venit niciodată la/şcoală şi care nici nu vor veni . Sunt mulţi alţii care nu vor să dea/bani , iar cei care înţeleg importanţa/pazei nu sunt dispuşi totuşi să acopere sumele necesare pentru toţi ceilalţi copii ai căror părinţi/nu sunt de acord .
-corespondenţa ;
Este obligatoriu să informezi/părinţii , mai ales dacă nu vin pe la/şcoală , prin intermediul scrisorilor cu confirmare/de/primire ( costa cel putin 5,2 lei/buc. ) despre absenţe/, situaţie/şcolară ( corigenţe/, situaţii/neîncheiate ) , avertisment/preaviz de/exmatriculare ( ar trebui trimis la fiecare depăşire a unui număr de 20 absente/nemotivate ) . De unde/bani , mai ales dacă eşti/diriginte la o clasă in care/elevii depăşesc foarte multe zeci/de/absenţe ( ca sa nu zic altfel ... ) şi ajungi la un total de speriat ?
-cretă/,burete/,/mobilier rupt/, geam/spart , mânerul/uşii de la clasă/rupt ( în cel mult o săptămînă ) etc.
Cine le rezolvă şi cu care/bani ?
-teste/tehnoredactate cu diferite tipuri/de/itemi ( de obicei realizate în două variante ) , fişe/de/lucru , fişe /de/observare etc.
Dacă ai peste zece/discipline de/predat , la diferiţi/ani de studiu , cine le multiplică , unde/şi cu banii /cui ?
-alte activităţi/la care este nevoie de/rechizite , materiale/didactice , materii/prime ( firme/de/exerciţiu , ore/de instruire/practică , voluntariat/, donatii tip/Crucea/Rosie , Salvati/copii ,/serbări ) .
De unde ?
- manuale/- nu-i nevoie . Astea mai lipseau !
După ce le-oi înţelege voi căuta soluţii . Asta dacă am să mai fiu în stare . Nu se ştie când ne primim salariile .
Până atunci să mai învăţăm ... de la şcoala/vieţii .
- De ce durata/de păstrare a/berii este mai mică decât cea a/vinului ?
Marin ridică mâna zgâlţâind-o . N-am de ales .
- Zi , Marine !
- Din cauza himenului .
Iar mă uit tâmp . Cred că aşa am să rămân . Marin este îndrăzneţ de fel , dar nu cred că vrea să glumească acum . Tac . Doi , trei se uită şi la mine şi la el şi-abia apoi încep să chicotească .
- Băăă , tu chiar nu ştii ce-i ăla ?! se-ntoarce unul dintre ei să-l rostuiască .
- Aaaa ! Nu ... ba da ... era altceva la bere ... da' ce prost sunt !
- Aia are hamei , băăă !
- Da , aşa e , asta am vrut să zic ... , îşi aminteşte Marin .
- Taci , Marine . Stai jos ! N-ai învăţat nici despre/bere , nici despre/vin ...