Deodată două mașini întunecate și țâfnoase opresc brusc alături de mine. Ușile se deschid repede și gândesc la ce-i mai rău. N-apuc să-ncremenesc și-l văd pe KWI coborând. Ce chip senin! E uimire și bucurie în jur. Înaintează printre oamenii din coloană. Mulți vor să-i strângă mâna. Mă dau deoparte, dar mă bucur de surpriză. Îmi place îndrăzneala lui de a veni aici. Cred că suntem la locul potrivit. 1/28000.
Am fost iar, de data asta 1/50000.
Adorm greu. Parcurg încet, în doze mici, paginile din „Suflet în exil”/de Marian.Nazat. Frazele au ceva mângâietor și tristețile îmi par la fel. Rară senzație de liniștire.
Citesc ce a publicat despre manifestații:
„Se înnoptase binișor, iar în Piața Universității a descălecat în toată-i splendoarea antiglonț chiar El, falnicul Klaus, întors de pe pârtia de schi. A coborât solemn din mașina cu girofar prezidențial și s-a prins în hora sepepistă. Mulțimea strânsă ilicit acolo l-a adoptat pe loc, ca pe orice bastard al violării ordinii de drept. Insul a rânjit siberic și a bâiguit niște vorbe contra unei „găști penale”, pornită să siluiască legislația penală, și a făcut bezele gloatei. (Dumnezeule, dați o lege, dați ceva să-l opriți din schingiuirea zâmbetului, mă ia cu frig pe șira spinării când îl văd dezgolindu-și dinții antarctici !) După ce s-a învârtit ca… un președinte în căldarea neautorizată, s-a suit în automobilul securizat și a roit-o, îmbătat de propria-i măreție, înspre Palat. (...)
„La pușcărie !”, ori „DNA, să vină să vă ia !” s-a mai zbierat cu fanatism decerebrat.”
„Bulevardieri destui și cohorte de voaioriști s-au alăturat în ceea ce mulți numesc mineriada gulerelor albe.”
Fanatism? Bulevardieri? N-am văzut aceeași stradă.
Mai sunt necitite doar câteva pagini din „Suflet în exil”, dar nu mai vreau să-l deschid. Mă uit la el și-l las în pace. Așa-mi pare rău ...
2 comentarii:
Nu-mi permit sa comentez felul in care abordeaza altii problema (separarii omului de autor), dar am observat cu amuzament ca la mine lucrurile se petrec oarecum haotic: unora par sa le "iert" aproape orice, altora aproape nimic. Am incercat sa depistez niste criterii, fara pic de succes. Desigur, ideal ar fi sa nu stii absolut nimic despre "om" (iar drept corolar, interdictia absoluta de a ajunge sa-l cunosti personal - practic ideea cea mai proasta din cate exista).
Am pomenit de câteva ori elevilor despre autor și l-am prezentat ca exemplu pentru mine, un om sensibil și tocmai de aceea puternic. Bine că ei nu prea ascultă/urmăresc ce spun!
Nu mai vreau povestea unui ,,mercenar în solda inculpaților, accesoriu în leprozeria penală” , mi-e milă de mine fiindcă chiar am crezut că poate mai mult (defect de profă de profesională) pentru societatea noastră. Cineva spunea: ,,cred că Dragnea/are un avocat foarte bun de-și permite să se poarte așa” și tare m-am necăjit, mai-mai să mă simt vinovată.
Trimiteți un comentariu