luni, 3 ianuarie 2011

Rezbelnicii

Simţeam de mult timp că voi pocni până la urmă  pe unul dintre toţi cei care aruncă vorbe fără căpătâi pe lângă mine , doar că erau aşa de mulţi ... pe stradă , în autobuze , în şcoală ... copleşitor de mulţi ! De să-ncremeneşti în faţa mulţimii atotputernice ! De unde să începi ?
Pauză . Băieţii îl împing în joaca lor cu tot cu masă şi scaun , chiar dacă el este înalt şi pare puternic , bine ancorat de podea cu picioarele larg desfăcute de-i ies pe sub masă pe culoarul dintre bănci.
Se ridică senin şi-mi zic că-i bine , dar după câţiva pumni daţi colegului său , chipul i se întunecă şi i se schimonoseşte în figuri de şmecher . Urmează alţi pumni , câteva tălpi sus plasate şi nelipsitele băgări ... în seamă ... >-)
C-o falcă-n cer şi una în pământ îl oblig cumva să se retragă spre colţul clasei .
Nu , nu ştie câţi ca el aud în fiecare zi . Probabil că nici nu-l interesează , ţine de sensibilităţile mele . Mă priveşte sfidător .
Îi dau o palmă peste obraz .
Cu câtă furie mă piveşte ! Nu-mi pasă . Poate să dea şi el . N-am să mă feresc . Oricum suntem cu toţii în mocirlă !
E o linişte de gheaţă . Ceilalţi stau nemişcaţi undeva în spatele meu . Îi simt . Nu-mi pot dezlipi privirea de a  lui . Iar mi s-au umezit ochii şi-mi tremură buzele .
- Poate ar trebui să mergi la o fermă să-ţi rezolvi problemele . La mine ai deja un 9 şi doi de 10 !!!
Se uită la mine ... mult se uită la mine ... îl las să plece .
- Dar el a început ... , continuă tolănit pe scaun .
- Scoate-ţi mâinile din buzunare şi strânge-ţi picioarele când vorbeşti cu mine ! plusez . [...]
Face ce-i spun . Băiat isteţ ! E un început bun , că doar n-o sa mă lupt cu oricine ! Nu , sunt prea şubredă pentru aşa ceva .
Să fii atent , Dimitrie ! :)

10 comentarii:

Cleo spunea...

:) E "care pe cine". Dar un triumf anuleaza multe alte testari de limita.
Asta mi-a placut "La mine ai deja un 9 şi doi de 10 !!!" :))

(tocmai studiam despre violenta...pt a discuta cu ei, inamicii. ai fi dispusa sa ma ajuti putin daca demarez proiectul meu? daca se aproba!)

Margot spunea...

:) Sophie , mai degrabă eu am nevoie de ajutor ! dar dacă tu zici ... am să încerc .

Cleo spunea...

Pai tu ai parte de efecte si eu trebuie sa incep cu cauze, trebuie sa ma intorc la radacina problemei.
Ma gandesc ca daca incep cu ei va fi mai usor si adultilor ce intra in contact cu ei(eu sunt mai naiva, cred in schimbare/modelare).
Pe tine sistemul nu te ajuta, iar legislatia, pe langa ca te ingradeste, te mai poate si pedepsi.Pe tine, cea care te afli in relatie de raspundere si autoritate cu 'inamicul'. Am o prietena profesoara de matematica la un liceu si , la fel, se zbate/bate cu morile de vant si copchii care de multe ori sunt de doua ori cat ea. Ultima oara a avut si ea un caz de bataie in clasa intre doi elevi, apoi m-a intrebat ce trebuie si ce nu trebuie sa zica, fiind chemata pe covorul rosu la directiune , tot ea trebuind sa dea declaratii. Pfff...
Mno, daca se aproba, atunci te mai rog o data pt sprijin...nu-ti voi consuma mult timp, am sa fiu atenta.

Margot spunea...

bine , Sophie . adresa mea este trecută în profil . sper că nu eşti inspector şcolar sau psiholog ... mi-e frică de ei mai ceva ca dracului de tămâie ! :))))dar nu conteaza .

Cleo spunea...

pffff..:))))
pai fa-ti o idee despre mine, daca nu ai deja.
-sunt specialist in resurse umane, la baza economist
-acum sunt in formare la psihoterapie pozitiva in Brasov,caci sunt si psiholog dar nu am practicat
-ma intereseaza in special copiii din sistemul de protectie, asistenta sociala
-cred ca am mai mult de invatat decat am habar de lucruri
-cred in libertatea omului (gandire, alegeri...)
-incerc sa nu judec
-am lucrat in asistenta sociala si sper sa ma intorc in aria asta, am lucrat cu adulti, iar copiii i-am intalnit numai cand am analizat in echipa cazurile de abuz (fizic,sexual, emotional)-de-acolo am idee despre legislatia in domeniu,de-acolo cunosc drepturile copiilor, stiu ca legea nu prevede obligatii pt ei, numai restrictii mari pt adultii care lucreaza cu ei.
-am intalnit cateva cazuri dure de abuz
-psihoterapia pozitiva asta face, te trimite la cauza
-mi-ar placea sa pot ajuta adultii care lucreaza direct cu copiii, pentru ca sunt in acest sistem oameni care nu au pregatire de specialitate si sunt total neajutorati, de cele mai multe ori ei insisi abuzati de copiii, care foarte des sunt tineri in toata firea, si nu au nimic in aparare decat propria capacitate de gestionare a conflictului...adica , mai nimic.
-cred ca in fiecare domeniu sunt unii de isi fac bine treaba si altii mai putin
-am prieteni profesori si cam stiu pulsul in sistemul de invatatmant
-m-am chinuit la randul meu cu oameni din invatamant care cred ca un copil trebuie trecut printr-un sablon si daca nu incape il considera si-l trateaza ca pe un rebut
-cred ca lucrurile pot fi schimbate incet daca fiecare isi face bine bucatica lui
stau intr-un oras mic unde mai sunt cativa oameni cu credinta si impreuna incercam sa aducem un plus.
-pana acum nu am facut decat sa sprijin, sa consiliez in probleme de tot felul si de-acum sunt decisa sa ma implic si mai mult, mai degraba in mod direct si personal
...cam asta-s eu la modul general, nu doresc decat o colaborare cu cei care au intalnit probleme, au facut diverse incercari...si esti libera sa ma refuzi, iar eu te voi aprecia la fel de mult...:)

madelita spunea...

:) Buna seara si La multi ani ! doamna profesoara am placerea de a va citi postariile de cateva saptamani si va spun cu mana pe inima ca imi inseninati ziua :) , ,,aventurile ,, dumneavoastra de zi cu zi sunt demne de benzile desenate :) eu chiar asa imi imaginez tot ce povestiti dumneavostra :) .... va doresc sa aveti parte de un an mai bun decat 2010 si tot ce va doriti sa vi se indeplineasca :)

mosu spunea...

Nu cred c-a fost rea razboiala asta. :) Le-a aratat lor cam care sunt standardele si ce se doreste iar pentru tine a fost un semn ca si "ei" pot fi condusi...
Totusi palma aia.... brrr...
Eiii, e bine ca ai ales totusi unul de 9 si 10... :)

Margot spunea...

@ Sophie
dificil , Sophie .
cei pe care i-am intalnit ocupandu-se de astfel de probleme : psihologi in scoli , reprezentanti ai unor fundatii ... i-am simtit mereu departe de ceea ce vedeam eu in jur .
copiii sprijiniti de fundatii ... mereu cu un statut special , mereu acceptati cu toate iesirile lor , mereu tolerati , oligatoriu promovati , deseori impinsi artificial inainte pentru imagine si atragerea de noi fonduri ... eu am vazut mai mult partea urata , lectii care nu mi-au placut .
nu cred ca as spune prea multe despre asta , dar daca ai intrebari trimite-mi-le prin mail . oricum ... nu ma pricep , eu predau diferite resturi de prin tehnologii ... le numesc adesea "bălării" :)
as vrea sa-mi pot pastra blogul deschis ...

Margot spunea...

@Madelita
:) bine-ai venit !
benzi desenate ? imi place !!! incepe sa-mi placa pana si de mine ca personaj ! :)))
multumesc , Madelita !
sa ai un an cu bucurii si fericire !

Margot spunea...

@ Mosu
aleg , cine stie ce-oi culege ?!