sâmbătă, 2 iulie 2011

Cu jalba-n proţap

Cu ziare , cafele , figuri cu ţigări , cu chei de maşini şi gumă de mestecat , pătrund în săli fără a părea că ne observă . Sunt acră şi obosită . Se pare că asta-mi creşte cota de fac repede sfat . Probabil şi ăştia strâng bani . Aşa au făcut toţi cei pe care i-am întâlnit . Da , ştiu ce urmează ...
- Auziţi , mergeţi până afară ? îmi aruncă elevul oferta cu dezinvoltură .
Mă înfurie . Mă înfurie treaba asta de fiecare dată . Mereu mă jignesc . Mereu alţii , alţii , alţii ... mizeriile astea nu se mai termină ?
- Adică n-aveţi de gând să ne ajuaţi ?!
- Nu .
- Şi dacă la celelate probe am văzut că a fost altfel ?!
- Nu mă interesează ... puteţi reclama , există telefonul/"verde ".
Nu le place de mine . Atâtea priviri urâte în ultimele zile ...

Traversam coridoare lungi , coborâm trepte , traversam alte coridoare . Am ajuns . Coadă ! Pentru supraveghetoare . Stau rezemate de zid şi asteaptă privind în gol să le iasă elevii din W.C. - uri . Aştept şi eu să iasă domnul elev pe care l-am condus , are peste 30 de ani şi chef să mă pună la punct . Dacă n-am vrut să merg afară ... uite unde-am ajuns ! Prin uşa deschisă a toaletei zăresc elevii aranjându-si frezele cu apă . Nu se grăbesc . La proba trecută am cerut ajutorul preşedintei ca să-mi scot elevul din W.C. !
Ce camere ?! Ce aparate de bruiaj ?! Ce controale ?! Rahat curat !
BACALAUREAT-examen de absolvire a liceului, care urmăreşte să verifice dacă absolventul a atins nivelul adecvat de cultură generală si de maturitate intelectuală .  Daaa , sigur !!!
Colega de supraveghere este educatoare _ psiholog . A încercat să-mi explice că trebuie să-i accept aşa cum sunt , că acesta-i sistemul , aceasta-i societatea , că n-avem ce face , că trebuie să admir natura etc. , dar a priceput repede că nu înţeleg  . V-am mai spus ca am rezerve faţă de psihologi , nu gândim asemănător . :))
Îl recuperez .
Cu trei ieşiri la toaletă s-au dus 30 de minute .
De departe zăresc forfota din clasă . Degeaba am stat de gardă două ore .
- Să vă fie ruşine ! zic încet , atunci când intru în clasă , în spatele domnului recuperat . Şi mă gândesc la toţi cei vinovaţi ! Abia aştepta ; domnul elev începe isteric să mă acuze că "l-am făcut nesimţit" . N-are spor cu mine . Vrea să reclame , cere informaţii despre locul în care să depună reclamaţia ... diversiuni ! Abia mă abţin să nu-i spun ceva de rău , ca să fie şi ceva adevărat . ( Iote , pun reclamaţia la mine pe blog ! Doooh ! )

Urâte au fost zilele/bacului . Urâte . Şi mai urmează altele ... De ce-or fi atâtea/examene care nu pot verifica mai nimic în forma în care sunt organizate ?

6 comentarii:

mosu spunea...

si totusi sunt semne clare ca anul acesta lucrurile s-au mai schimbat in bine (general vorbind, poate nu la liceul tau)... ca s-a copiat mult mai putin, ca notele vor reflecta mai mult cunostintele reale ale elevilor; sunt zvonuri ca rezultatele vor indica un dezastru national...

Cleo spunea...

:) e mai usor cand pornesti de la premisa ca nu aveti sistemul de valori la fel.
Cei mai multi sunt din categoria 'Las-o ba ca merge asa !', numai tu esti atipica pentru ei.
Mi se pare corect, fiecare merge cu convingerea lui.
Eu tot cred ca au un comportament dobandit, nu innascut. Dar asta nu schimba datele problemei.

Fiica mea va fi in clasa a XII-a, iar aseara a fost sunata de colegul de banca tocmai din Germania. A vrut sa stie ce anume a declansat al doilea razboi mondial. Si baiatul are note foarte bune de cand sta cu ea in banca.

Margot spunea...

Moşu , tu eşti un visător şi noi avem nevoie de tine aşa cum eşti , n-o să-ţi tulbur eu gândurile despre mai bine . :)

Margot spunea...

:)) Cleo , isteţ băiat ! ;)

adevărul este că am avut modele atipice ; mă întreb tot mai des dacă aşa cum m-am format datorită lor este de bine sau de rău :/

mosu spunea...

cum e pana la urma margot?! am avut dreptate sau nu?! :)

Margot spunea...

Mosu ,
nu stiu cat s-a copiat fata de alti ani ( pentru mine a fost prima data cand am participat la supraveghere si se pare ca am nimerit la momentul culminant :P ) , dar tot s-a/copiat , tot s-a dictat/unora , s-au impartit/bani prin WC-uri ... nu vad schimbarea in bine :(
sunt "terminata" de discutiile naucitoare despre ce se intampla , de vanatoarea de vinovati inceputa . ce departe sunt toti de ceea ce vad eu !
nu-mi dau seama ce-ar trebui sa fac mai departe .