duminică, 4 decembrie 2011

Ora de suflet

" Dacă mai există orele de dirigenţie, rostul lor ăsta ar fi, să-i înveţe pe micii cetăţeni să gândească, să-i apropie de ideile generoase ale spiritelor binecuvântate cu har." - Marian Nazat
Asta mi-a plăcut !!!! :))
Nu , nu mai exista în orar ora de dirigenţie . Fiecare diriginte face ce mai poate , cum poate , cât mai poate , din ce poate ... nu iese mare lucru aşa .

8 comentarii:

Vilhelm man spunea...

Totusi era folositoare ora de dirigentie!
Vino sa vezi magia Craciunului intr-o lume magica...ia gratuit cate animatii doresti ca sa-ti intampini vizitatorii pe blog cu magia sarbatorilor:
Craciunul este Magic

Rudolph Aspirant spunea...

Sunt efectiv curios: se preda sau nu Educatie sexuala zilele astea in Romania ?

Ca m-am ingrozit cand am citit acum vreo saptamana prin Adevarul si Ev. zilei, (indemnat de Diacritica, deoarece de obicei evit sa citesc presa oficiala in lb. romana, ceea ce sincer recomand si tuturor, oriunde s-ar afla pe glob in clipa asta), ca un roman foloseste in medie 1 (un) prezervativ pe an.

Rudolph Aspirant spunea...

Si daca NU se preda in mod organizat, este voie pt. un diriginte sau eventual un profesor de religie sa ia initiativa sa predea cateva elemente posibil utile de Educatie sexuala la ora de dirigentie, respectiv la ora de religie ?

Margot spunea...

Nu , nu se preda in mod organizat . Pentru un profesor de religie ... :)) nu stiu pe ce lume traiesti ! Deja imi esti simpatic daca-ti poti imagina asa ceva !
Un diriginte ar avea voie sa abordeze subiectul intr-o ora , daca ar avea-o ! El isi poate fixa , in afara orelor de curs , ale sale si ale elevilor , o ora pentru consiliere , dar elevii nu pot fi obligati sa participe si de obicei nu mai exista nimic .
In urma cu cativa ani , ora era prevazuta in orar , era o ora ca oricare alta ; acum ar fi o treaba foarte delicata sa-i fortezi pe elevi sa vina in afara orelor de curs pentru a face educatie sexuala !
Pentru ca am intalnit multe rele ... le-am atras atentia celor cativa ( 8 parinti pentru 33 de elevi ) care au venit la o sedinta cu parintii ca numai ei mai pot face ceva . Unul si-a facut cruce , altii s-au uitat in jos , nu-mi amintesc o privire aprobatoare ...
Vremurile sunt foarte tulburi pe aici , iar elevii ( de 14-23 de ani ) pe care ii intalnesc eu ... seamana probabil cu parintii lor ...

Margot spunea...

A ... Rudolph , daca te mai prind ca faci caterinca ... te spun lui Moşu !

Rudolph Aspirant spunea...

Nu faceam caterinca. Stiu ca poate nu era realist sa pomenesc de profesorii de religie, dar ma gandeam asa ca poate trece vreunul mai tanar si luminat la minte, ca STIU ca exista, pe blogul tau, ca este totusi un blog de educator profesionist, poate ii vine vreo idee, poate prinde ceva. Efectiv, nu fac misto, chiar de aia am si scris. Cine stie ?

Cleo spunea...

Eu stiu realitatea asta, diriginta Silviei, fiica mea din clasa a XII-a, poarta discutii cu copiii. Ora ei este o ora de antreprenoriat, dar o ora i-a trimis pe baieti la fotbal si a discutat cu fetele despre sex, apoi cu baietii. In ora ei, de asemenea, pana scriu ceilalti ce le da de lucru, cheama pe rand cate un elev la ea si il intreaba; ce vrei sa faci cu vietisoara ta, unde vrei sa mergi mai departe, cum vrei sa faci, cine te sustine acasa, daca te sustine cineva sau ce meserie vrei sa ai, am auzit ca te-ai certat cu X(prietenul), esti bine? etc. Aceasta femeie stie cine ce prieteni are, se uita la elevii ei pe facebook ce cretinatati fac ei acolo si discuta cu ei la scoala.
Astfel, la sedinta cu parintii, celor 10-15 din 30 parinti, le spune: Copiii vostri sunt buni, trec printr-o perioada dificila, au nevoie de sustinerea dumneavoastra, trebuie sa va implicati, copiii fac sex si beau la petreceri, decat o sarcina nedorita mai bine stati de vorba si dvs cu ei,invatati copiii sa se protejeze si sa bea cu masura. Nu motivez absente de la acre nu am inscrisul parintilor. Scurt. Nu-i pasa daca o aprobam sau nu. Ea ne spune ca nu e normal ca dirigintele sa stie mai mult decat parintii despre proprii copii.
Eu zic cum e in cazul nostru, efectiv.
Iar sedintele cu parintii dureaza 30 de min.

Margot spunea...

Aici ora/de/curs are 35'. Sunt mult in urma/cu/materia la clasa la care sunt diriginta . Ultimele 4 ore de curs la clasa mea au fost un cosmar : s-au furat bani , s-au pocnit ( in pauza ) , au venit cu neamurile ( trei familii ) in timpul orei sa-si faca dreptate si sa ceara socoteala macar mie , ca eu eram mai la-ndemana , au amenintat cu clanurile lor ... asta este lumea din jurul meu ... nu mai stiu despre ce si cum ar trebui sa vorbesc ... :(