vineri, 25 mai 2012

Riscurile meseriei

Da , şi asta-i o meserie cu porţia ei de mizerie , de risc . Rişti să ai de lucrat cu nişte elevi care nu ... pot mai mult şi pace .
Deschid telefonul în noapte .
- Ce mai faceţi , doamna ? întreabă curiosul .
Doar elevii îmi pun astfel de întrebări . De parcă le-aş răspunde vreodată ! Dar până să mă dezmeticesc , tânărul îşi începe repertoriul cu ceea ce crede că ştie mai bine :
- Să te f>-)t , să-ţi ... [cenzurat] .
- Greşeală ! îl întrerup şi închid .
Insistă să sune . Închid telefonul . Nu cred că are ceva nou , interesant de zis , faţă de oferta zilnică a străzii .
Este bine că totuşi am rămas chiar şi pentru un necunoscut elev aflat în clipe de nelinişte ... "doamna" !
Mereu este loc de mai rău  .

3 comentarii:

Rudolph Aspirant spunea...

De unde stiti ca era elev ? Nu numai elevii folosesc apelativul "Doamna". Poate era un simplu criminal obisnuit, (care desigur poate fi si elev, sau poate fi si ne-elev, deoarece nu toti oamenii considera ca au ceva specific de invatat toata viata si nu toti oamenii considera ca viata e sau trebuie sa fie o scoala), si riscul de a da peste un criminal nu e unul specific profesional, este un simplu risc general obisnuit social.

, (loctiitorul momentan al purtatorului de cuvant al politistului comunitar intotdeauna teoretic de serviciu la dispozitia dvs., deoarece titularul sarbatoreste azi, 25 mai, fie ziua sf franciscan Gerard de Lunel, cel salvat de foame de 2 serpi binevoitori care i-au adus paine lui si fratelui lui cand erau prinsi intr-o pestera in timpul unei inundatii, fie Geek pride day, daca e de tip geek modern care foloseste computere toata ziua, in loc sa puna mana pe o carte sau un stilou)

Margot spunea...

Stiu ... din instinct . Simt .

Simt ca voi avea o zi grea si astazi . Trebuie sa plec la munca , am sase ore , n-am dormit deloc si trebuie sa las cativa corigenti , ca doar n-o sa-i trec pentru amenintari ... nu se face asa ceva ...

Rudolph Aspirant spunea...

Revin cu o recomandare de film. Este cu dl Adrien Brody (care a jucat si in rolul principal in filmul Pianistul). Este despre viata unui profesor suplinitor trist si cam singuratec, care se confrunta cu un mediu social sarac si relativ violent. Se numeste Detasarea (Detachment), si e din 2011. Este un film destul de emotionant. Nu stiu daca are happy end sau nu pt ca nu am vazut decat 1/2 si am adormit (dar nu din cauza filmului, ci pt ca eram obosit), insa am de gand sa vad si ultima parte, pt ca sunt curios sa vad ce se intampla.

http://www.imdb.com/title/tt1683526/

Pt recuperare ulterioara, daca filmul de mai sus nu are happy end, as recomanda filmul mai datator de speranta Muzica inimii (Music of the Heart) din 1999, cu d-na Meryl Streep in rolul unei profesoare de muzica.

http://www.imdb.com/title/tt0166943/

Disclaimer: nu e obligatoriu ca diversi profesionisti sa vada filme despre propria lor profesie in timpul liber. E posibil chiar sa fie contraindicat in anumite cazuri. Fiecare trebuie sa isi auto-evalueze propria toleranta pt asa ceva.