marți, 29 aprilie 2008

Piatra

Intense lumini reci , cabluri , masini de la diferite posturi TV , prezentatori , intervievati , agenti de paza , VIP-uri , vorbarie , parfumuri stridente , glume si multe lumanari ______ parca am nimerit la o receptie .
Ma simt in plus , vinovata de a avea senzatia ca e vorba de ceva totusi grav , totusi trist , ca ceva incearca sa se agate de noi incercand sa supravietuiasca .
"Cine ne ridica noua piatra ?" citeaza inalta voce bisericeasca , incercand sa capteze atentia prin timbru si dictie _______ macar . (!)

Gandul imi fuge spre alte pietre .

Imi amintesc si de pietrele care au asediat intr-un miez de noapte casa profesoarei mele de fizica-chimie , spargandu-i geamurile si incercand sa o faca sa gandeasca altfel .
Inca de atunci am inteles ca oamenii vor intelege doar ceea ce au fost educati sa inteleaga .
Indraznise mereu sa povesteasca bastinasilor si copiilor lor despre aplicatiile legilor fizicii si ale chimiei in viata satului . Dar cum sa indrazneasca sa vorbeasca despre flacarile ce ard deasupra mormintelor ca despre o consecinta a descompunerii si a autoaprinderii gazelor ? Sau ca la serbare nu facea vraji cand schimba culorile de pe fetele curajosilor ce se incumetau sa se clateasca cu licori magice , ci era vorba doar despre virajul unor banali indicatori in solutii foarte diluate de acizi sau baze ? Cum de-a-ndraznit sa fie atat de frumoasa si cu parul de culoarea verdelui crud ?
N-au stiut sa faca fata neputintei de a-si explica decat aruncand cu pietre .

Totusi cativa dintre fostii elevi ai dumneaei au ales sa devina profesori , cativa chiar de fizica-chimie .
Ar ajuta-o cu ceva ?

Cine ne ridica noua piatra ?

Niciun comentariu: